Tegye fel a kezét, aki tisztában volt a számomra messze legismeretlenebb játékszabályával a labdarúgásnak!

Többször írtunk már a lesszabályról, mert különböző szituációkban mindenféle vita alakult ki körülötte. Volt, amikor igazunk lett, és volt, amikor Bede sporttárs ránkcáfolt. A lényeg azonban az, hogy egészen tegnapig, amíg fel nem hívták rá a figyelmemet, egyszerűen a látóteremen kívül esett, hogy kirúgásból nincs leshelyzet. Őszintén, ti ezt tudtátok?

És az igazi vicc az, hogy ez így van legalább 100 éve. Kikerestem itthon az 1921-es szabálykönyvet, amit egészen véletlenül megvásároltam valamikor egy antikváriusnál, és beszkenneltem mindenki okulására:

lesszabaly_1921_0001

A szabálykönyv borítója

lesszabaly_1921_0002

Nincs off-side goal-kick-nél (a képre bökve nagyban is olvasható)

lesszabaly_1921_0003

Még egyszer, szájbarágósan (a képre bökve nagyban is olvasható)

lesszabaly_1921_0004

És mi az a goal-kick? Ma (kapus)kírúgásnak hívjuk (a képre bökve nagyban is olvasható)

A szkennelt oldalak közepe kissé homályos, de nézzétek el nekem, hogy nem akartam darabokra törni a már így is elég rossz állapotú könyvecske gerincét.


Take Our Poll
(function(d,c,j){if(!d.getElementById(j)){var pd=d.createElement(c),s;pd.id=j;pd.src=’http://csak.taccs.hu/wp-content/plugins/polldaddy/js/polldaddy-shortcode.js’;s=d.getElementsByTagName(c)[0];s.parentNode.insertBefore(pd,s);} else if(typeof jQuery !==’undefined’)jQuery(d.body).trigger(‘pd-script-load’);}(document,’script’,’pd-polldaddy-loader’));

 



Forrás: Csakblog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük